Juni is de maand die in het teken staat van lipoedeem, maar wat is lipoedeem eigenlijk?
Lipoedeem is een verstoring in vetcellen, het betekent letterlijk vetzwelling. Het is een chronische ziekte die het meest vrouwen treft. De oorzaak is niet bekend, maar hormonale veranderingen en overgewicht zijn factoren die invloed hebben op het krijgen van lipoedeem. Vaak wordt lipoedeem zichtbaar in de puberteit, tijdens zwangerschap of in de overgang. Het treft benen en/of armen altijd ook aan beide kanten. Vaak hebben mensen met lipoedeem overgewicht, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn! Vaak wordt gedacht dat afvallen het probleem verhelpt maar dit werkt niet, lipoedeem patiënten vallen af in hun gezicht en taille, maar armen en/ of benen blijven dik. Dit geeft veel verschillende klachten, zowel lichamelijk als psychisch.
Symptomen lipoedeem
Lipoedeem komt niet vaak voor en wordt vaak verward met overgewicht. Hierdoor kan het lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Hieronder staan een paar symptomen die kenmerkend zijn voor lipoedeem:
- extreme vetzwelling in benen en armen, die vooral zichtbaar wordt tijdens de puberteit, zwangerschap of overgang. Typisch is dat dit dan ook aan beide ledematen voorkomt. De huid heeft veel putjes, ook wel bekend als een sinaasappelhuid of cellulitis.
- De vetzwelling is sterk begrensd de voeten en handen zijn slank. Er zijn 3 verschillende types in de benen(zie onderstaande plaatjes):
- Vetzwelling vanaf de billen heupen tot aan de bovenbenen.
- Vetzwelling vanaf de billen en heupen tot aan driekwart van de onderbenen.
- Vetzwelling vanaf de billen en heupen tot aan de enkels.
-Deze types gelden voor de arm ook.
- De vetzwelling is erg gevoelig voor druk en aanraking is erg pijnlijk. Ook krijgen mensen met lipoedeem erg snel blauwe plekken.
- Bij afvallen neemt omvang van benen en armen niet af, de rest van het lichaam neemt wel in omvang af.
- Moeite met lichamelijke inspanning, vaak pijn in de gewrichten van aangedane ledematen.
- Soms is er ook sprake van een combinatie van lipoedeem met lymfe- of veneus oedeem.
- Psychische klachten, zoals schaamtegevoel en onzekerheid over eigen lichaam. Negatief lichaamsbeeld. Frustratie omdat afvallen niet het gewenste effect heeft. Onbegrip van andere mensen die denken dat het je eigen schuld is dat je te dik bent. Dit heeft een behoorlijke impact op het leven van iemand met lipoedeem.
Behandeling lipoedeem
Helaas is lipoedeem niet te genezen, maar er zijn wel verschillende behandelmethodes die klachten kunnen verminderen:
- Sporten zoals wandelen, fietsen of zwemmen maar ook het doen van krachtoefeningen, dit kan onder begeleiding van een oedeemfysiotherapeut. Dit om verergering van lipoedeem te voorkomen en het sterker maken van spieren om klachten aan gewrichten te verminderen.
- Bij aanwezigheid van lymfe- of veneus oedeem kan manuele lymfedrainage toegepast worden. Dit wordt gedaan door een oedeemfysiotherapeut of een huidtherapeut.
- Het dragen van speciaal aangemeten steunkousen of steunpantys in drukklasse 2.
- Het eten van gezonde voeding, dit kan met hulp van een diëtist.
- Bij psychische klachten ondersteuning van een psycholoog.
- Eventueel een liposuctie, dit is een ingreep waarbij vet wordt weggezogen, deze ingreep geeft helaas geen garantie dat het lipoedeem in de toekomst niet meer terugkomt.
Heb jij lipoedeem of herken jij deze klachten? Kijk dan op :https://www.lymfoedeem.nl/lipoedeem/ voor meer informatie. Ook kun je voor extra informatie of het plannen van een afspraak bellen naar: 026 370 0243 of mailen naar: anne@physique.nl.
Bronnen:
https://www.lymfoedeem.nl/lipoedeem/:
Lymfoedeem in de Praktijk, R.J. Damstra, Drachten 2000
Omgaan met lymfoedeem, A. Vinjé-Harrewijn, A. Van Beek en P. Haspels, Houten 2009
Lipödem und Cellulitis – sowie andere Erkrankungen des Fettgewebes, R.H.K. Strößenreuther, niet meer verkrijgbaar