Oncologische fysiotherapie Arnhem

Tijdens en na de medische behandeling van kanker kunnen (ex)oncologische patiënten geconfronteerd worden met verschillende klachten en problemen. Operaties, radiotherapie(bestralingen), chemo- of hormoontherapie kunnen allen bijwerkingen veroorzaken. In lichamelijk opzicht valt te denken aan kracht- of conditieverlies, vermoeidheid, pijn, verminderde beweeglijkheid van spieren/gewrichten, maar ook lymfoedeem, over- of ondergewicht, littekenvorming en klachten van het zenuwstelsel kunnen voorkomen. Een gevolg hiervan is dat er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden als zelfzorg, huishoudelijke activiteiten, werk of sport.

Oncologie Fysiotherapie tijdens of na de medische behandeling

Oncologie fysiotherapie kan in Arnhem, Otterlo of Renkum plaatsvinden tijdens of na de medische behandeling van kanker, uiteraard in overleg met uw specialist of huisarts. Uit onderzoek bij volwassenen met de meest voorkomende kankersoorten is gebleken dat mensen die lichamelijk actief blijven tijdens de chemotherapie daar voordelige effecten van ervaren tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding trainen. Patiënten die deelnemen aan fysieke training blijken de chemotherapie beter te kunnen verdragen, hebben een kleiner risico op voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en zijn sneller weer aan het werk. Bovendien ervaren ze minder last van vermoeidheid. (Bron AvL)

Onderzoek en behandeling

Tijdens de eerste oncologie fysiotherapie behandeling wordt er vooral gekeken naar uw hulpvraag en de fysiotherapeutische mogelijkheden. Na aanvullend lichamelijk onderzoek wordt er vervolgens gezamenlijk een behandelplan opgesteld. Dit kan zich bijvoorbeeld richten op het verbeteren van spierkracht en conditie om uiteindelijk weer zelfstandig een bepaalde activiteit of handeling te kunnen uitvoeren. Denk echter ook aan het begeleiden van herstel richting het arbeidsproces of sporthervatting.

Fysiotherapie in de palliatieve of terminale fase

Ook in de palliatieve of terminale fase kan fysiotherapie een meerwaarde hebben. Hierbij kunt u denken aan het optimaliseren van een goede lig houding in bed, het begeleiden van transfers of ontspannings- en ademhalingstherapie.

Samenwerking met andere disciplines

Omdat er meestal sprake is van meer dan alleen lichamelijke klachten, is het belangrijk dat er een nauwe samenwerking bestaat met andere disciplines. Samenwerking met de oncoloog, oncologie verpleegkundige, huisarts, diëtist, ergotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog komt vaak voor.

Vergoeding en kosten

Oncologie fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering als behandeling fysiotherapie.
Bent u niet aanvullend verzekerd, dan betaalt u gelijk na de behandeling via pin of contant bij onze frontoffice medewerker. Klik hier voor de tarieven.

Aanmelden voor oncologie fysiotherapie

Maar liefst 5 dagen per week en ook in de avonden kunt u een afspraak maken voor oncologie fysiotherapie. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Physique Fysiotherapie is aangesloten bij het Oncologie Netwerk Arnhem-Noord. Meer info: http://www.oncologienetwerkarnhemnoord.nl.

Fysiotherapeuten

Anne van Elleswijk

Margot de Valk

Cora Stegman

Ellen van der Hoek

Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?