Revalidatie na COVID-19 – Arnhem

Physique heeft specifiek een behandeltraject ontwikkeld voor cliënten die na een besmetting met het coronavirus thuis in quarantaine hebben gezeten, uit het ziekenhuis of van de intensive care komen. Coronavirus (COVID-19) kan een grote impact hebben op jouw gezondheid en fysieke kracht. Na besmetting met het coronavirus kunnen klachten als kortademigheid, benauwdheid en/ of vermoeidheid nog lang aanhouden. Daarom is het belangrijk om snel te beginnen met de revalidatie nadat je van het virus bent hersteld, zodat jij jouw dagelijkse activiteiten snel weer kunt hervatten. Samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt er een persoonlijk behandel- en beweegprogramma opgesteld afgestemd op jouw mogelijkheden en doelen.

Physique heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten in dienst met een ruime ervaring in de revalidatie van longziekten (COPD). We werken volgens de meest recente revalidatie inzichten en richtlijnen na besmetting met het coronavirus. Wil je meer informatie? Bel 026-3700243 of maak direct online een afspraak voor een intake.

Fysiotherapie en diëtetiek bij herstel na coronavirus (COVID-19)

Het is aan te bevelen om zo snel mogelijk na een ziekenhuisopname met fysiotherapie en diëtetiek te beginnen. Ook als je niet in het ziekenhuis hebt gelegen terwijl je ziek was door besmetting van het coronavirus, kan het zijn dat je begeleiding van een fysiotherapeut en diëtist nodig hebt, omdat je lange tijd inactief bent geweest en je klachten ervaart als benauwdheid, kortademigheid, of conditie- en krachtverlies.

De fysiotherapeut en diëtist kan je helpen om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. Samen ga je aan de slag om jouw fysieke fitheid en kracht weer te verbeteren en vermoeidheid te verminderen. De therapeuten en diëtisten van Physique beschikken over de laatste kennis en volgen de richtlijnen en trainingen van het REACH netwerk, Chronisch Zorgnet en KNGF. Wij geloven in een multidisciplinaire aanpak en samenwerking met andere disciplines (zoals huisartsen, ergotherapie/ arbeidsfysiotherapie, psychosomatische therapie, psychologie en diëtetiek) om u zo goed mogelijk te begeleiden.

Veel voorkomende klachten en wat kan de fysiotherapeut betekenen bij herstel?

Herstel na COVID-19 kan lang duren. Zeker na een (IC) ziekenhuisopname. Het is dan ook aan te bevelen om samen met de fysiotherapeut en eventueel een diëtist de draad weer terug op te pakken.

Veel voorkomende klachten na een (IC) ziekenhuisopname:

  • Verminderde longcapaciteit
  • Verminderde ademspierkracht
  • Zwakte van de spieren door langdurig niet bewegen
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Pijn en/ of stijfheid aan de gewrichten
  • Algeheel gevoel van vermoeidheid
  • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen (ADL)
  • Depressie en/ of angstgevoelens
  • Posttraumatische stresssyndroom

Ook als je niet in het ziekenhuis bent opgenomen, kun je klachten hebben zoals kortademigheid, vermoeidheid, verminderde fysieke kracht en/ of gewichtsverlies, waardoor het voor jou moeilijk wordt om naar jouw werk te gaan en dagelijkse bezigheden en hobby’s uit te voeren. Fysiotherapie kan je helpen te herstellen.

Lasertherapie bij Covid

Naast bovengenoemde klachten geeft lasertherapie ook een positief effect bij Long Covid-klachten. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar het effect van lasertherapie bij Long-Covid klachten en 85% van de mensen in het onderzoek is positief over het effect.

De behandeling is deels afhankelijk van de klachten die iemand ervaart. Met de lasertherapie wordt het protocol gevolgd dat door onderzoek is samengesteld voor patiënten met long-COVID. Hierin worden onder andere de gebieden rondom de longen behandeld samen met de lever en de milt. Deze organen zijn belangrijk voor het ontgiften en het afweersysteem van het lichaam. Naast de lasertherapie wordt er gekeken of de belastbaarheid van de patiënt kan worden verbeterd door het geleidelijk opbouwen van de conditie en spierkracht. De behandeling bestaat eerst uit een korte intensieve periode waarin er vier keer kort achter elkaar behandeld wordt met de laser. Na deze periode treedt er meestal al verbetering op van de klachten. Daarna zit er wat meer tijd tussen de behandelingen tot er voldoende resultaat behaald is. De behandelingen vallen onder de fysiotherapie en er zijn dus geen extra kosten aan verbonden. Deze behandelmethode bieden we aan op onze locaties in Otterlo en Wekerom.

Wat kan de diëtist betekenen bij herstel na COVID-19?

Wanneer je ernstig ziek (geweest) bent door het corona-virus dan zal je merken dat je flink hebt ingeleverd op het gebied van kracht en conditie. Door het ziekteproces heeft het lichaam extra energie en eiwitten verbruikt. Hierdoor voel je je slapper, vermoeider en ben je sneller buiten adem. Veel (ex-)COVID patiënten kampen met een ernstig verstoorde voedingstoestand zoals ondervoeding en spierafbraak. Ook is er (onder invloed van medicatie) vaak sprake van misselijkheid, braken, diarree, kauw- en slikproblemen, spierzwakte en vermoeidheid. Ook het verlies van geur- en smaak komt vaak voor. Dit alles heeft invloed op jouw algehele gezondheid en welbevinden.

De diëtist gaat voor jou een dieetbehandeling opstellen met als doel: spieropbouw, voorkomen en verhelpen van ondervoeding en een juiste voeding bij maag-en darmklachten. Ook is er aandacht voor de beleving van voeding, bijvoorbeeld wanneer geur-en of smaak nog niet terug is.

Veel (ex-)COVID patiënten kampen daarnaast met overgewicht. Mede om die reden zal er ook gestart worden met blijvende aanpassingen in de voeding en beweging om het gewicht op een gezonde manier te reduceren.

Revalideren na corona

Na verwijzing van jouw specialist of huisarts maken wij een intake afspraak op locatie van Fysio Physique. Op basis van het intakegesprek maken wij een persoonlijk behandelplan op maat. Als er belemmeringen zijn om naar de praktijk te komen bestaat er de mogelijkheid dat de fysiotherapeut aan huis komt. Afhankelijk van jouw specifieke situatie, kan dit later vervolgd worden met een trainingsprogramma in onze praktijk. Hierbij verzoeken wij je in alle vestigingen van Fysio Physique in de behandelkamer en wachtkamer een masker te dragen.

Kosten en vergoedingen zorgverzekeraar

De fysiotherapiebehandelingen van dit traject (maximaal 50) worden na verwijzing door een huisarts of specialist gedurende 6 maanden geheel vergoed door de basiszorgverzekering. Dit kan een keer worden verlengd met een periode van zes maanden, maar dan is verwijzing door een specialist voorwaardelijk. Voor de uren van de diëtist geldt dat er door de basiszorgverzekering per jaar een maximum van 7 uur vergoed wordt. Wel dien je rekening te houden met jouw eigen risico als deze nog niet opgemaakt is.

Aanmelden voor intake fysiotherapie – revalidatie na COVID-19

Aanmelden revalidatie na COVID-19
Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?