Emotie-eten dietist

De diëtist kan u helpen bij emotie-eten

Bij emotie-eten worden interne prikkels/emoties vaak geïnterpreteerd als trek. Verdriet, teleurstelling, onzekerheid, stress, angst, eenzaamheid en verveling zijn voorbeelden van emoties die ons vaak naar ‘comfort food’ laten grijpen. Eten is altijd en overal bereikbaar, sociaal geaccepteerd en het geeft ons een lekker gevoel. Emotie-eten betreft echter niet alleen de negatieve emoties, maar ook de positieve. Als we goed bezig zijn geweest in de sportschool, een paar dagen bewust niet hebben gesnackt, we samen met collega’s, vrienden of familie zijn en het gezellig willen maken, dan willen we onszelf iets lekkers gunnen of onszelf belonen.

Onbewuste patronen

Het grootste gedeelte van ons eetgedrag wordt onbewust tot stand gebracht. Zo hoort bijvoorbeeld bij een verjaardag een stuk taart, horen bij een wijntje/biertje borrelnootjes, hoort bij de koffie een koekje en hoort bij een film popcorn of chips. Veel van ons eetgedrag is automatisme geworden en we hebben niet meer door dat we onbewust vaker onverantwoorde keuzes maken. Het kan voor ons allemaal heel vanzelfsprekend en normaal zijn dat we iedere avond een bakje chips nemen of een stuk chocolade bij de thee nemen, ofwel uit gewenning, ofwel uit emotie; vaak gaan deze twee gepaard. Het is een vicieuze cirkel van associatie en gewenning: u voelt zich verveeld, dus u grijpt onbewust naar lekker eten. Vervolgens associeert uw brein die emotie met lekker eten. De volgende keer dat u zich weer verveeld voelt, geeft uw brein automatisch een seintje om te gaan eten. Op deze manier is het een onbewuste vorm van gewenning geworden; verveling wordt in dit geval geassocieerd met eten.

Hoe kan de diëitst u helpen bij emotie-eten?

Omdat emotie-eten vaak niet herkend wordt of niet bewust gebeurt, kan de diëtist u helpen bij het achterhalen van de oorzaken. Als we deze eenmaal gevonden hebben, kunnen we hier samen een behandeling voor opzetten. Zo gaan we bijvoorbeeld samen kijken of we bepaalde gewenningspatronen kunnen doorbreken en of we bepaalde emoties kunnen gaan associëren met andere productkeuzes of andere dingen dan eten.

Vergoedingen

Bij doorverwijzing krijgt u drie uren dietetiek per jaar vergoed. In sommige aanvullende verzekeringen zijn zelfs extra uren diëtetiek opgenomen. Klik hier om te zien wat voor u vergoed wordt.

Aanmelden diëtist

U kunt een afspraak maken met onze diëtistes op onze locaties in Arnhem Noord, Elst en Nijmegen. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?