Tips bij vocht in de armen of benen in Coronatijd

Heeft u last van vocht in de benen of arm (en)? Oftewel oedeem? Dit is erg vervelend en kan verschillende klachten geven zoals pijn, een strak en zwaar gevoel in armen of benen.

Nu we door het coronavirus thuis zitten en minder bewegen en meer zitten kunnen deze klachten verergeren.

Hieronder een paar tips om zwelling en klachten zoals pijn en een strak en zwaar gevoel te voorkomen of te verminderen:

Tip 1: Heeft u een steunkousen? Trek deze dan het liefst iedere dag aan. Trek deze ‘s ochtends bij het opstaan aan, en trek deze voor het naar bed gaan weer uit. De druk van de steunkous voorkomt dat uw arm of been gedurende dag volloopt met vocht en daardoor zal uw arm of been niet opzwellen.

Tip 2: Leg regelmatig uw benen hoog, op bijvoorbeeld een stoeltje of een krukje. Heeft u last van vocht in de arm, leg deze dan hoog op bijvoorbeeld een kussen op de leuning van de bank als u op de bank zit. Doordat de benen of armen hoog liggen zal het vocht door de zwaartekracht wegstromen.

Tip 3: Doe oefeningen om het vocht weg te pompen. Een goede oefening voor de benen: Ga staan, en ga op je tenen staan en daarna op de hakken. Herhaal dit 3 x 10. De kuitspier pompt het vocht af. Een goede oefening voor de armen: Maak eerst een vuist en spreid daarna de vingers, herhaal dit ook 3 x 10. De armspieren pompen hierbij het vocht af. Probeer deze oefeningen meerdere keren op een dag te herhalen.

Tip 4: Blijf bewegen! Vooral wandelen en fietsen zijn goede activiteiten voor afvoer van vocht. Draag hierbij het liefst ook steunkousen voor extra ondersteuning!

Tip 5: Zoek verkoeling bij warm weer en blijf het liefst uit de zon. Warmte zorgt voor toename van vocht in armen en benen. Een koel voeten badje of een plons in een zwembadje in de tuin zorgt voor verkoeling en zorgt ervoor dat armen en benen niet opzwellen. Probeer ondanks het warme weer de kousen zoveel mogelijk te dragen. Ter verkoeling kunt u uw kousen met een plantenspuit nat maken.

Tip 6: Heb je geen steunkousen? Bij de Hema verkopen ze licht ondersteunende kniekousjes of compressiesokken. Ook bij de ANWB kun je compressiesokken of vliegtuigsokken kopen. Deze geven lichte druk en kunnen ondersteunend helpen bij vocht in de onderbenen!

Vorig bericht
We mogen weer behandelen!
Volgend bericht
Motivatie om te sporten
Chat openen
Korte vraag? Stel hem hier! 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?