Littekens en oedeem

Littekens zijn stug en hard van structuur. Dit geeft een strak en trekkerig gevoel. Doordat het littekenweefsel zo hard en stug kan zijn kan het zelfs de beweeglijkheid van gewrichten verminderen. (In geval van borstkanker kan dit de schouder zijn). Soms komt het voor dat er lymfeklieren worden verwijderd omdat kanker zich uitzaait naar omliggende lymfeklieren. (In geval van borstkanker zitten deze in borst en oksel). Lymfeklieren zorgen voor het transport van afvalstoffen en vocht. Wanneer lymfklieren worden weggehaald kan daardoor een ophoping van vocht ontstaan in het gebied waar de lymfeklieren hebben gezeten. Dit noemt men oedeem.Doordat littekens niet meer rekken en dwars door het afvoergebied kunnen liggen snoeren de littekens de afvoer die er nog is soms af, hierdoor ontstaat dan nog meer oedeem. Dit kan zorgen voor meer pijn, strak gevoel, meer zwelling en bewegingsbeperking. Bij borstkanker kan dit voorkomen in borst, in de flank en rug en de arm.

Fibrose

Kanker kan soms behandeld worden door bestraling. Bestraling maakt de kankercellen kapot,maar helaas raken ook de gezonde cellen eromheen beschadigt. Het beschadigde weefsel wordt daardoor heel erg hard, dit kan als harde plakaten onder de huid aanvoelen soms zo groot als golfballen of zelfs tennisballen. Dit wordt fibrose genoemd. Ook dit zorgt voor afsnoering van afvoer en beperking van beweeglijkheid. Dit kan ook erg pijnlijk zijn en erg beperkend zijn in kwaliteit van leven.

Behandeling van littekens en fibrose

Een gespecialiseerde oedeemtherapeut gebruikt speciale littekenmassage om de littekens en fibrose soepeler te maken waardoor afvoer van vocht verbeterd waardoor zwelling en pijn verminderd en beweeglijkheid van het weefsel en gewrichten verbeterd. Dit is een diepe massagetechniek waarbij het litteken en/of fibrose wordt opgerekt en los wordt gemaakt, dit kan best pijnlijk zijn. Soms kan ook tape worden ingezet om littekens en fibrose losser te maken omdat tape een liftend effect heeft op het weefsel waardoor meer ruimte in het weefsel ontstaat. Ook bestaan er speciale fibrosepads die in aangepaste lymfe bh’ s gedragen kunnen worden. Deze pads hebben een reliëfstructuur met streep vormen of ronde vormen  die druk op de fibrose geeft en daardoor de gedurende dag een masserend effect op de littekens en fibrose geeft. Littekens en fibrose zal nooit weggaan. Maar littekens kunnen wel een stuk minder zichtbaar en veel soepeler worden. Fibrose zal ook niet weggaan maar ook een stuk soepeler aan kunnen voelen.

Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op via 026-370 0243 of anne@physique.nl

Vorig bericht
EPTE bij peesblessures
Volgend bericht
Fysiotherapie op zaterdag!
Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?