Overgewicht voeding

Overgewicht? De diëtist helpt u!

Onze diëtist kan u helpen bij overgewicht. Bij overgewicht en obesitas is er sprake van overtollige vetopslag in het lichaam. Hierdoor treden er niet alleen vaker gezondheidsproblemen op, maar worden deze ook ernstiger, houden ze langer aan en worden ze na verloop van tijd vaak chronisch/permanent. Ziekten gerelateerd aan overgewicht zijn diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker.

Verstoorde energiebalans

Overgewicht en obesitas ontstaan wanneer de energiebalans voor langere tijd verstoord is. Hierbij is de energie-inname hoger dan het energieverbruik. Factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van overgewicht en de moeilijkheid om gewicht te verliezen zijn de obesogene leefomgeving, individuele oorzaken en genetische invloeden. Met ‘obesogene leefomeving’ wordt gedoeld op een omgeving die ons stimuleert om veel te eten en weinig te bewegen. Met individuele oorzaken wordt gedoeld op slaap, stress, productkeuzes, portiegrootten, emotie-eten, fysieke activiteit, roken, alcoholgebruik, etc.

BMI

De BMI is een verhoudingsmaat voor lichaamsgewicht tot lichaamslengte. Voor volwassenen van 19 tot 70 jaar geldt een BMI van 25-29,9 kg/m2 als overgewicht en een BMI van 30 kg/m2 of hoger als obesitas. U kunt uw BMI berekenen door uw gewicht in kilogrammen te delen door het kwadraat van uw lengte in meters. Als u 80 kg weegt en 1,70 m lang bent, dan is uw BMI dus 80 / (1,70 x 1,70) = 27,7. De BMI is niet altijd een goede maatstaf; denk bijvoorbeeld aan fanatieke krachtsporters of zwangere vrouwen die in gewicht hoger zitten vanwege extra spiermassa of een baby.

Om deze reden meet de diëtist uw lichaamssamenstelling met behulp van een Tanita-weegschaal. Deze geeft precies weer wat uw vetmassa, spiermassa, botmassa, vochtmassa, etc. zijn. Deze waarden zeggen veel meer dan alleen de BMI. Bovendien zijn deze waarden goede handvatten voor behandeldoelen. Zo kunt u bijvoorbeeld als doel stellen dat u niet alleen lichaamsgewicht wilt verliezen, maar ook de verhouding tussen vet- en spiermassa wilt verbeteren. Als u zich dan periodiek bij de diëtist laat meten, dan ziet u precies of de kilogrammen die u verloren bent vet-, spiermassa of bijvoorbeeld vocht betreffen.

Naast de BMI en de Tanita weegschaal wordt ook de middelomtrek als maat voor de vetverdeling gebruikt. Vet in en rond de buik is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Gewichtsverlies en het afnemen van de middelomtrek hangen vaak samen; valt u af, dan wordt uw middelomtrek ook kleiner. Voor mannen is de middelomtrek te hoog als deze 102 cm of meer is en voor vrouwen geldt dat deze te hoog is wanneer deze 88 cm of meer is.

BRAVO-factoren

Op een gezonde en verantwoorde manier afvallen gaat niet alleen over minder eten, anders eten of meer bewegen. Het is een wisselwerking tussen meerdere factoren. De diëtist neemt de zogenaamde BRAVO-factoren mee in de behandeling: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Daarnaast is medicatiegebruik een belangrijke factor.

De diëtist gaat samen met u kijken welke behandeling het beste bij u past. Voor iedereen werkt iets anders en uw wensen en behoeften staan bij ons voorop. Vaak zijn het kleine aanpassingen in bijvoorbeeld productkeuzes, portiegrootten, regelmaat en activiteitenniveau die kunnen zorgen voor een verantwoord en blijvend gewichtsverlies.

Vergoedingen

Bij doorverwijzing krijgt u drie uren dietetiek per jaar vergoed. In sommige aanvullende verzekeringen zijn zelfs extra uren diëtetiek opgenomen. Klik hier om te zien wat voor u vergoed wordt.

Aanmelden diëtist

Twee dagen per week en ook in de avond kunt u een afspraak maken met de diëtist. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Chat openen
Korte vraag? Stel hem hier! 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?