Maag darmklachten

Maag- of darmklachten? Ga naar de diëtist!

Maag-en darmklachten komen veel voor in Nederland, de diëtist kan u hierbij helpen. Omdat er elke dag eten door uw maag en darmen gaat, speelt voeding een cruciale rol bij de behandeling van klachten. Bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen kunnen de klachten verbeteren of juist verslechteren.

Wat kan de diëtist voor u doen bij maag- of darmklachten?

Prikkelbare darm syndroom

Ervaart u klachten als buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid, zuurbranden of een opgeblazen gevoel? Dan kan dit worden veroorzaakt door de voeding i.c.m. het prikkebare darm syndroom (PDS). Bij deze klachten is het raadzaam bij een diëtist langs te gaan en te achterhalen wat de oorzaak is. Een regelmatig eetpatroon, voldoende drinken en het gebruik van voedingsvezels geven verbetering. Bij mensen met PDS wordt daarnaast het FODMAP-dieet geadviseerd. Dit dieet moet samen met een diëtist gestart worden.

Coeliakie

Coeliakie wordt tevens geschaard onder de noemer allergieën maar is ook een ziekte aan het darmstelsel. Coeliakie staat bekend als gluten-intolerantie en is een chronische darmziekte. Gluten is een eiwit dat in sommige granen voorkomt. Bij iemand met coeliakie is het lichaam overgevoelig voor gluten en raakt de darmwand beschadigd indien er gluten gegeten worden. Hierdoor kunnen buikklachten ontstaan. Hulp van een diëtist is essentieel wanneer de diagnose net gesteld is. Maar ook zeker wanneer er problemen ontstaan met het lichaamsgewicht.

Ziekte van Crohn

Bij de meeste mensen met de ziekte van crohn zijn de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm ontstoken. Er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. Het verloop van de ziekte van crohn is grillig: remissie en opvlammingen wisselen elkaar af. In de praktijk betekent dit dat er periodes zijn waarbij u geen klachten ervaart en periodes waarbij de darmen onstoken zijn met alle nadelige complicaties tot gevolg. De diëtist kan helpen met de voedingskant. Bepaalde producten en voedingsmiddelen kunnen de ernst en de duur van de klachten tijdens een opvlamming verminderen.

Colitis Ulcerosa

Bij Colitis Ulcerosa is de dikke darm ontstoken waardoor klachten aan het maag- darmstelsel ontstaan. Denk aan diarree, gewichtsverlies en een opgezette buik. CU is niet te genezen. Echter kunnen de klachten wel verminderd worden met een goede behandeling i.c.m. een goede voeding. Bepaalde producten kunt u namelijk het beste vermijden. De diëtist kan hierbij helpen.

Vergoedingen

Bij doorverwijzing krijg je drie uren dietetiek per jaar vergoed. In sommige aanvullende verzekeringen zijn zelfs extra uren diëtetiek opgenomen. Klik hier om te zien wat voor u vergoed wordt.

Aanmelden diëtist

U kunt een afspraak maken voor hulp bij maag- en darmklachten met onze diëtistes op onze locaties in Arnhem Noord, Elst en Nijmegen. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?