Te hoog cholesterol

Te hoog cholesterol

Te hoog cholesterol is een veel voorkomende aandoening, de diëtist kan je hierbij helpen. Cholesterol is een vetachtige essentiële lichaamsbouwstof die zorg draagt voor de aanmaak van hormonen, gal, vitamine D en de opbouw van lichaamscellen. Het grootste gedeelte van de cholesterol wordt in de lever aangemaakt, terwijl een kleiner deel via de voeding wordt opgenomen.

Er zijn twee verschillende soorten cholesterol; HDL en LDL. Het (goede) HDL-cholesterol ruimt achtergebleven of opgehoopte vetdeeltjes in de bloedvaten op, terwijl het (slechte) LDL-cholesterol juist blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten en hier ophopingen kan veroorzaken. Deze ophopingen worden in één woord ‘slagaderverkalking’ genoemd. Slagaderverkalking kan een hart- of vaatziekte veroorzaken. Wanneer er cholesterol in de gal zit, kan dit neerslaan en aan elkaar gaan plakken. Op deze manier ontstaan er galstenen.

Wat kan de diëtist voor u betekenen bij te hoog cholesterol?

Vaak gaat overgewicht samen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Het cholesterolgehalte neemt namelijk vooral toe bij veel buikvet. Toch bestaat er ook een vorm van hypercholesterolemie (te hoog cholesterol) die familiair is. Kleine beschadigingen in het DNA zorgen dan voor een hoger cholesterol. Ook familiaire hypercholesterolemie is aan te pakken. Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat niet alleen het slechte LDL-cholesterolgehalte verlaagt, maar ook dat het goede HDL-cholesterolgehalte verhoogt. Zo kunt u met de juiste voeding het LDL-cholesterolgehalte verlagen en het HDL-cholesterolgehalte verhogen en kunt u het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte versnellen door voldoende te bewegen, te stoppen met roken en minder/geen alcohol te drinken.

De diëtist weet aan de hand van uw persoonlijke situatie precies wat voor leefstijladviezen er nodig zijn om de hypercholesterolemie terug te brengen naar gezonde cholesterolwaarden en overlegt met u of dit voor u haalbaar en vol te houden is. De diëtist kijkt uiteraard eerst naar leefstijlaanpassingen die gemakkelijk te handhaven zijn; stoppen met roken of mindering van alcohol bij langdurig en/of overmatig gebruik is natuurlijk de minst makkelijke aanpassing en heeft dus ook minder prioriteit dan bijvoorbeeld het verbeteren van het voedings- en beweegpatroon.

Vergoedingen

Bij doorverwijzing krijgt u drie uren dietetiek per jaar vergoed. In sommige aanvullende verzekeringen zijn zelfs extra uren diëtetiek opgenomen. Klik hier om te zien wat voor u vergoed wordt.

Aanmelden diëtist

U kunt een afspraak maken voor hulp bij hoog cholesterol met onze diëtistes op onze locaties in Arnhem Noord, Elst en Nijmegen. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?