Diabetes

De diëtist helpt u bij diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed in evenwicht kan houden. Dat komt omdat het lichaam onvoldoende of geen insuline (meer) aanmaakt of hier niet meer goed op reageert. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose/suiker in de lichaamscellen wordt opgenomen. Als er te weinig of geen insuline in de cellen aanwezig is, dan hoopt de glucose/suiker zich in het bloed op waardoor de bloedsuikerspiegel veel te hoog wordt. Op de lange termijn kan dit leiden tot blijvende schade aan hart en bloedvaten, ogen, nieren, lever en/of voeten. Vaak wordt diabetes ontdekt zodra er signalen zijn als veel dorst, een droge mond, moeheid of wazig zien. De diëtist kan je helpen bij diabetes.

Wat kan de diëtist voor u betekenen bij diabetes?

Tegenwoordig zitten in bijna alle voedingsmiddelen koolhydraten; ofwel van nature, ofwel toegevoegd. Een diëtist heeft alle productkennis in huis om u tips en advies hierover mee te geven en hierbij specifieke producten aan of juist af te raden. Daarnaast heeft bewegen indirect invloed op uw bloedglucose-/suikerspiegel: indien uw lichaam zelf nog insuline aan kan maken, dan verhoogt de gevoeligheid daarvan bij lichaamsbeweging. De glucose wordt dan beter opgenomen in uw lichaamseigen cellen, waardoor u minder of wellicht geen medicijnen en/of insuline meer nodig hebt.

Wanneer uw lichaam zelf geen insuline meer kan aanmaken, dan zijn medicatie en/of insuline helaas ovoorkomelijk. Toch kunt u het ziekteverloop met 360 graden de goede kant op draaien door kleine leefstijlaanpassingen in uw leven te introduceren. De diëtist helpt hierbij uit te zoeken wat voor u op individueel niveau haalbaar en goed vol te houden is; voor iedereen werkt vaak iets anders.

Vergoedingen

Bij doorverwijzing krijgt u drie uren dietetiek per jaar vergoed. In sommige aanvullende verzekeringen zijn zelfs extra uren diëtetiek opgenomen. Klik hier om te zien wat voor u vergoed wordt.

Aanmelden diëtist

U kunt een afspraak maken voor hulp bij diabetes met onze diëtistes op onze locaties in Arnhem Noord, Elst en Nijmegen. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?