COPD

COPD? Onze diëtist kan je helpen

COPD is een veel voorkomende longaandoening. De afkorting van COPD staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, oftewel: chronische obstructieve longziekte. De diëtist kan je helpen om de kwaliteit van leven bij COPD te verbeteren.

COPD is een verzamelnaam voor 1) chronische bronchitis en 2) longemfyseem.

  1. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van uw luchtpijp (bronchiën) continu ontstoken. Uw lichaam maakt hierdoor meer slijm aan, waardoor ademhalen lastiger is.
  2. Bij longemfyseem sterven er langzaam longblaasjes af.

Longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed wordt opgenomen en dat afvalstoffen worden uitgeademd. Omdat de longblaasjes in aantal verminderen wordt dit proces bemoeilijkt en kunt u het benauwd krijgen.

Wat kan de diëtist voor u betekenen bij COPD?

Als COPD-patiënt heeft u een verhoogd energieverbruik ten opzichte van een “gezond persoon”, omdat uw lichaam continu bezig is met het bestrijden van de ontstekingen. Ook heeft u te maken met de afname van spiermassa, wat kan leiden tot een vertraagd herstel, verminderde weerstand en krachtafname. Wij kunnen er samen met de andere disciplines voor zorgen dat uw ziekteverloop zo optimaal mogelijk wordt. De diëtist bespreek samen met u hoe uw huidige voedingspatroon eruitziet en meet vervolgens uw lichaamssamenstelling. Aan uw voedingspatroon kan de diëtist zien of u geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen heeft en of uw eiwitinname voldoende is. Deze is namelijk cruciaal voor het opbouwen en herstellen van spiermassa (ook in de longen).

Aan uw lichaamssamenstelling kan de diëtist zien of u voldoende spiermassa heeft op basis van uw totaalgewicht, geslacht en leeftijd. Op basis van beide bevindingen (voedingspatroon en lichaamssamenstelling) stelt de diëtist tot slot een persoonlijk en realistisch behandelplan met u op. Door bij iedere vervolgafspraak uw lichaamssamenstelling te meten, kunt u zien of deze ook daadwerkelijk verbetert na de start van het behandelplan.

Vergoedingen

Bij doorverwijzing krijgt u drie uren dietetiek per jaar vergoed. In sommige aanvullende verzekeringen zijn zelfs extra uren diëtetiek opgenomen. Klik hier om te zien wat voor u vergoed wordt.

Aanmelden diëtist

U kunt een afspraak maken voor hulp bij COPD met onze diëtistes op onze locaties in Arnhem Noord, Elst en Nijmegen. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?