Voeding maagverkleining

De diëtist helpt bij een maagverkleining

Wanneer u recent een maagverkleining heeft gehad kan de diëtist u helpen. Een maagverkleining heeft een grote impact op uw leven. Na de operatie kunt u nog maar kleine hoeveelheden voeding tot u nemen. Bovendien duurt het langer om een portie eten te consumeren en te verteren. Het is belangrijk om kleine hapjes te nemen, goed te kauwen en ten minste een half uur per maaltijd in te plannen.

Met de aangepaste minimale hoeveelheid voeding die u dagelijks binnen krijgt, is het heel lastig om alle micro- en macronutriënten voldoende en in de juiste verhoudingen binnen te krijgen. Tot de micronutriënten behoren de vitaminen en mineralen en tot de macronutriënten behoren de koolhydraten, eiwitten en vetten. Tekorten in de voeding kunnen leiden tot een verminderde weerstand, een slechte wondgenezing, haaruitval, vermoeidheid en spiermassaverlies. Voor uw herstel na de operatie is het dus ontzettend belangrijk dat u tekorten voorkomt. Om tekorten in vitaminen/mineralen te voorkomen is het noodzakelijk om iedere dag gebruik te maken van een vitamine- of mineralensupplement. Om tekorten te voorkomen in koolhydraten, eiwitten en vetten is het noodzakelijk om het dieetadvies van uw diëtist op te volgen.

Krijgt u met de zes kleine porties voeding bijvoorbeeld te weinig eiwitten binnen, dan kan dit op den duur voor spiermassaverlies zorgen, wat het herstel- en afvalproces negatief beïnvloedt. Wat vetinname betreft is het niet alleen belangrijk om te letten op de hoeveelheid, maar ook op de soort vet. Zo is het essentieel om te weten of u voldoende onverzadigde (gezonde) vetzuren binnenkrijgt.

Wat kan de diëtist voor u doen bij een maagverkleining?

De diëtist helpt u door het preoperatieve en/of het postoperatieve traject heen; het traject voor en/of ná de operatie. Dit houdt in dat de diëtist erop toeziet dat u een gezond voedings- en beweegpatroon kunt handhaven, zonder dat u risico loopt op tekorten. Natuurlijk is de diëtist er ook om uw ervaringen mee te delen en uw vragen te beantwoorden. Het is goed om bespreekbaar te maken waar u gedurende het proces tegenaan loopt, zodat wij u alle handvatten kunnen toereiken om het proces voor u zo prettig en veilig mogelijk te maken.

Uiteindelijk moet u na de operatie levenslang volgens bepaalde leefstijlrichtlijnen leven om het gewichtsverlies te behouden. Het is dan goed als u de juiste kennis en vaardigheden al heeft meegekregen van een professional; hier heeft u uiteindelijk jarenlang plezier van en u voorkomt hier eventuele complicaties of klachten mee, zoals naadlekkages, dumpingklachten, misselijkheid, etc.

Vergoedingen

Bij doorverwijzing krijgt u drie uren dietetiek per jaar vergoed. In sommige aanvullende verzekeringen zijn zelfs extra uren diëtetiek opgenomen. Klik hier om te zien wat voor u vergoed wordt.

Aanmelden diëtist

Twee dagen per week en ook in de avond kunt u een afspraak maken met de diëtist. Wilt u dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Vul dan ons afspraakformulier in. U kunt ook telefonisch een afspraak inplannen bij onze receptie op 026-3700243 of kom eens langs op onze locatie en maak een afspraak aan de balie.

Chat openen
Vraag of afspraak afzeggen 06-22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?